Accubrand met lithium-ion accu’s

De risico’s van lithium-ion accu’s

We maken met z’n allen steeds meer gebruik van accugereedschappen en vervoersmiddelen zoals elektrische (bezorg)fietsen en e-choppers die werken met lithium-ion batterijen. Ze zijn namelijk veel krachtiger dan gewone batterijen en accu’s en gaan veel langer mee. Dat is een goede ontwikkeling, maar er is ook een keerzijde: het gebruik van deze accu’s brengt grote risico’s met zich mee.

Wanneer wordt een lithium-ion accu gevaarlijk?

Als je de accu een keer hebt laten vallen, kan hij binnenin beschadigd raken. Met als gevolg dat de accu tijdens het laden kan ontvlammen of zelfs exploderen.

Wil je meer weten over de risico’s van accubranden?

Felle, oncontroleerbare accubrand die bijna niet te blussen is.

Wat is een accubrand?

Een accubrand is een felle, oncontroleerbare brand binnenin de lithium-ion accu. Zo’n brand is zo heftig, dat hij bijna niet te blussen is. De accu wordt namelijk extreem heet door een chemische kettingreactie in de accu. De brand verspreidt zich razendsnel en is enorm gevaarlijk. De rookgassen die erbij vrijkomen,  zijn zeer giftig en uiteindelijk kan de accu zelfs ontploffen! Het risico hierop is het grootst tijdens het laden.

Zijn lithium-ion accu’s gevaarlijk?

Nee, niet als je er zorgvuldig mee omgaat. Maar een accucel binnenin de accu kan kapotgaan als je de accu bijvoorbeeld hebt laten vallen. Jos Kools is expert in lithium-ion kluizen en vertelt in de video hiernaast hoe dit zit.

Hoe ontstaat een accubrand?

Een accubrand ontstaat niet zomaar. Vaak is de accu een keer gevallen en is daardoor een accucel binnenin beschadigd geraakt. Dan ontstaat er kortsluiting en raakt de accu tijdens het laden oververhit. Het probleem is dat je vaak niet aan de buitenkant ziet of er iets met de accu aan de hand is.

De oorzaken van accubrand

 • de accu hebt laten vallen
 • de accu in de zon oplaadt
 • een lader gebruikt die niet bij de accu hoort

Accubranden zijn dus gevaarlijk. Daarom is er Europese regelgeving in de maak voor de opslag van lithium-ion accu’s.

Resultaat accubrand binnenin Batteryguard accukast. Kettingreactie in accucel veroorzaakt felle accubrand.

Hoe voorkom je een accubrand?

Bewaar je accu’s altijd in een accukast! Als een accu oververhit raakt tijdens het laden, zorgt de accukast ervoor dat een eventuele accubrand en explosie binnenin de kluis blijft en niet overslaat naar je pand. En je medewerkers veilig zijn.

De Batteryguard accukluis

Met de Batteryguard accukluis weet je zeker dat de brand binnenin de kluis blijft. Onze kluis is als enige in de markt getest en biedt jou bewezen veiligheid en zekerheid.

Resultaat accubrand test

 • Bij accubrand en explosie blijven kastdeuren dicht

 • Rookgassen worden naar buiten afgevoerd

 • Geen gevolgschade aan je pand

 • Geen gevaar voor je personeel

 • Tijd genoeg om de brandweer te waarschuwen

Neem contact met ons op

Ben jij op zoek naar een oplossing voor het veilig opslaan en opladen van jouw fietsaccu’s of accugereedschappen? Vul dan het formulier hieronder in en we nemen contact met je op!

Team van experts bij Batteryguard: Jos Kools, Remy Rumondor, Koen Van Nylen, Kevin Buitenhuis en Hans Bonsel

Lees de ervaringen van andere klanten die kozen voor Batteryguard

 • Roompot vakantieparken

  Veilige accukluis voor e-bike en e-chopper accu's bij Roompot vakantieparken Roompot is de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, met meer dan 100 locaties verspreid over het land....

 • Bike Totaal Thijs Hendriks fietsenmaker

  Fietsenmaker slaat accu's veilig op in lithium-ion accukluis Vroeger stond de winkel vol met ‘gewone’ fietsen, nu is het merendeel van de fietsen elektrisch. De monteurs krijgen...

 • Domino’s Pizza

  Hoe Domino’s de accukluis gebruikt voor veiliger opladen in de thuisbezorgbranche Bij Domino's Pizza staat duurzaam ondernemen hoog op de agenda. De pizzakoeriers bezorgen uitsluitend met elektrische voertuigen,...