De opkomst van e-bikes en de risico’s van fietsaccu’s

E-bikes zijn in Nederland niet meer weg te denken.  Misschien heb jij of een van je huisgenoten er ook wel eentje thuis staan. Maar wist je dat een fietsaccu tijdens het opladen spontaan in brand kan vliegen?

Als je voorzichtig omgaat met je accu, is de kans daarop klein. Toch zijn er bijna dagelijks branden die ontstaan door fietsaccu’s. En het zijn niet alleen e-bikes, ook e-steps en e-scooters gebruiken deze accu’s.

Wil je meer weten over de risico’s van fietsaccu’s?

Gevaren lithium-ion batterijen

De gevaren van lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen worden tegenwoordig veel gebruikt in elektrische apparaten. Ze hebben namelijk voordelen. Zo zijn ze licht van gewicht, oplaadbaar en duurzaam. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik ervan.

Het verborgen gevaar van e-bike accu’s: schade die je niet ziet

Wanneer je e-bike valt, check je waarschijnlijk op zichtbare schade. Maar er kan een verborgen gevaar zijn dat je over het hoofd ziet: de accu. En die zie je niet aan de buitenkant. Door deze schade kan je accu enorm heet worden en zelfs in brand vliegen.

Wat te doen als je accu gevallen is

Dan is het verstandig om de accu van je elektrische fiets even te laten controleren door een fietsspecialist. Die heeft gespecialiseerde testapparatuur waarmee hij kan bepalen of de accu nog veilig is. Leg de accu in de tussentijd niet meer aan de oplader en gebruik hem niet totdat je de specialist hebt geraadpleegd.

Komt er rook uit je accu?

Dan is er iets mis en je moet direct actie ondernemen! Als het kan, breng dan de accu naar buiten en bel meteen 112 en laat de brandweer zijn werk doen.

In de werkplaats van fietsenmakers worden veel e-bikes gerepareerd. Het is belangrijk om deze fietsaccu's in een accukast op te laden om accubrand te voorkomen.
Gevaren lithium-ion batterijen

Tips voor thuis om je fietsaccu veilig op te laden

De opkomst van e-bikes is een geweldige ontwikkeling, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s en veilig om te gaan met de accu’s.

  • Laad je fietsaccu op in een goed geventileerde ruimte zoals een schuur, opslagruimte of garage. Doe dit vooral niet binnenin je huis!

  • Plaats een rookmelder en zorg voor een brandblusser in de buurt van de accu-oplaadplaats.

  • Controleer je accu op beschadigingen. Als de accu gevallen, beschadigd of vervormd is, breng deze naar een erkende fietsenmaker of gespecialiseerd bedrijf om ernaar te laten kijken.

  • Gebruik je e-bike regelmatig, ook in koude omstandigheden, om de accu in goede conditie te houden.

  • Handige oplaadtips: volg de gebruiksaanwijzing, gebruik de meegeleverde oplader, haal de stekker uit het stopcontact wanneer de accu vol is.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over het veilig opladen van fietsaccu’s? Onze productexperts helpen je graag. Vul het formulier hieronder in en we nemen contact met je op!

Team van experts bij Batteryguard: Jos Kools, Remy Rumondor, Koen Van Nylen, Kevin Buitenhuis en Hans Bonsel

Deze klanten kozen eerder al voor Batteryguard

  • Bike Totaal Thijs Hendriks fietsenmaker

    Fietsenmaker slaat accu's veilig op in lithium-ion accukluis Vroeger stond de winkel vol met ‘gewone’ fietsen, nu is het merendeel van de fietsen elektrisch. De monteurs krijgen...

  • Camalot verhuur digitale camera’s

    High-end camera verhuur bij Camalot: de noodzaak van veilige accu-opslag Camalot verhuurt high-end digitale camera’s die worden gebruikt bij speelfilms, televisiedrama's, commercials of documentaires. Ze hebben een enorme...