17 november 2023

Is het gevaarlijk om een fiets accu op te laden?

Nee, niet als je er zorgvuldig mee omgaat. Maar als een (fiets)accu een keer is gevallen, kan hij binnenin kapotgaan. Leg je hem daarna aan de lader, dan ontstaat er kortsluiting in de accu. Met als gevolg: een felle brand en giftige rookgassen die tot een explosie kunnen leiden!

Dit risico is vooral aanwezig op plekken waar veel accu’s tegelijk worden opgeladen, zoals in de werkplaats van fietsenwinkels, bij fietsenverhuur in de recreatiesector en in de thuisbezorging branche.

Gevaar van accubranden

Hoewel het dus in principe niet gevaarlijk is om een (fiets)accu op te laden, horen we toch steeds vaker dat accu’s van e-bikes brand veroorzaken. Zo was het begin dit jaar raak bij een fietsenwinkel in Amsterdam. Tijdens het opladen van de e-bikes vatten de accu’s vlam en moesten de gasten in het naastgelegen restaurant geëvacueerd worden door de heftige rookontwikkeling.

Vorige maand nog woedde er een brand in Fletcher Hotel Frerikshof in Winterswijk. Toen vlogen fietsaccu’s tijdens het laden spontaan in brand en moest het hotel zelfs ontruimd worden.

Fiets accu’s opladen gevaarlijk: gebruik een accukluis

Juist als je veel (fiets)accu’s tegelijk oplaadt, is een accubrand een reëel risico. Laad je ze op in een speciale accukluis, dan blijft de brand en rook binnenin de kluis. Bij de Batteryguard blijven de kluisdeuren dicht als een accu ontbrandt of ontploft in de kluis. Zo voorkom je gevolgschade aan je pand en heb je tijd genoeg om de brandweer te waarschuwen!

Bekijk de verhalen van Roompot en Bike Totaal

Verhuur je e-bikes of choppers, of repareer jij e-bikes in de werkplaats? Dan weet je vaak niet hoe er met de fietsen is omgegaan. Het probleem is dat je vaak niet aan de buitenkant ziet dat de accu binnenin is beschadigd. Lees het verhaal van Roompot en Bike Totaal welke maatregelen zij namen.

Aanvullende voorwaarden verzekeraars

Verzekeraars zien schadeposten veroorzaakt door lithium-ion accubranden steeds verder oplopen. Zolang er nog geen definitieve regelgeving is voor veilige accu-opslag, nemen ze eigen richtlijnen op in hun polisvoorwaarden. Het opladen in een speciale accukluis is de belangrijkste maatregel die ze opleggen.
In deze video legt risicodeskundige Bart van de Broek van Nationale-Nederlanden uit waarop je moet letten bij de aanschaf van zo’n lithium-ion accukluis.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over onze oplossing voor het veilig opslaan en opladen van fiets- en chopperaccu’s? Onze specialisten geven je graag advies over de mogelijkheden.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?

Onze kluizenspecialisten adviseren je graag over onze Batteryguard accukasten.

Ook interessant:

 • 30 oktober 2023

  Voorkom brandgevaar bij fietsaccu’s: investeer in veiligheid

  Brandgevaar bij fietsaccu's is een groeiende zorg, vooral in de recreatiebranche...

  Lees meer

 • 25 september 2023

  Lithium batterij brand | Nationale-Nederlanden aan het woord

  Lithium batterij branden hebben grote impact. Nationale-Nederlanden vertelt in deze blog...

  Lees meer

 • 8 september 2023

  Zijn lithium-ion batterijen gevaarlijk? Wat je moet weten over hoe je een beschadigde accu herkent

  We maken steeds meer gebruik van lithium-ion accu's. Ze zitten in...

  Lees meer

 • 17 augustus 2023

  Europese regels veilig opslaan lithium-ion accu’s bijna klaar

  Europese certificeringsinstantie ECB-S publiceert binnenkort richtlijnen voor veilige accukluizen Er zijn...

  Lees meer