25 september 2023

Lithium batterij brand | Nationale-Nederlanden aan het woord

Bart van de Broek van Nationale-Nederlanden vertelt over gevaren van lithium batterij branden

Lithium batterij branden hebben grote impact. Nationale-Nederlanden vertelt in deze blog hier meer over.

In fietsen, scooters, e-steps en gereedschappen zit steeds vaker een lithium-ion accu. Door deze toename komt ook een nieuw gevaar om de hoek kijken: het risico op branden veroorzaakt door lithium batterijen.

Lithium batterij brand met grote impact

Zulke branden komen niet heel vaak voor, maar de gevolgen ervan zijn heftig. Want áls een accu in de brand vliegt, verspreidt het vuur zich razendsnel. Daarbij komt ook heel veel rook vrij, rook die ontzettend giftig is en bovendien tot een ontploffing kan leiden. Bart van de Broek van Nationale-Nederlanden legt uit hoe dit zit.

“Bij een fiets die op straat vlamvat blijft de schade vaak beperkt tot het afbranden van de fiets. Maar staat de fiets binnen of in een grote fietsenkelder, met een heel groot gebouw erop, dan kan het weleens zijn dat dat uitmondt in een miljoenenbrand.”

Enorme ravage door lithium ion batterij brand

Laatst ging het flink mis in Spijkernisse: een lithium batterij van een e-bike die ’s nachts aan de lader hing, veroorzaakte een verwoestende brand. De accu explodeerde, ramen werden uit hun sponningen geblazen en twee appartementen werden volledig verwoest. De impact was enorm, niet alleen vanwege de materiële schade, maar ook omdat omwonenden geëvacueerd moesten worden, aldus Rijnmond in hun artikel “Opnieuw zorgt accu elektrische fiets voor verwoestende brand”.

Nationale-Nederlanden neemt maatregelen

Verzekeraar Nationale-Nederlanden heeft inmiddels zelf richtlijnen in de polisvoorwaarden opgenomen voor veilige accu-opslag. Zo dringen ze er bij polishouders op aan om accu’s in een geschikte brandwerende accukluis op te laden en te bewaren. Maar door schadegevallen kwamen ze erachter dat er opberg- en oplaadvoorzieningen in de markt zijn die niet bleken te voldoen.

“”We zijn tot de ontdekking gekomen dat met name die explosie, die knal waarmee die accu uit elkaar kan knallen, maar ook die enorm brandbare gassen die nog eens tot een explosie kunnen leiden, ertoe kunnen leiden dat zo’n opbergsysteem gewoon simpelweg uit elkaar knalt. Of dat de deur opengaat. Dan staat alsnog de winkel in brand om het zo maar heel plat te zeggen, en dat willen we te allen tijde voorkomen.”

Batteryguard accukluis voorkomt lithium batterij brand

De Batteryguard accukluis is speciaal ontworpen om een accubrand en de daaropvolgende explosie te beperken. De kluis voldoet aan de nieuwe Europese richtlijnen volgens de VDMA 24994:2023-08 en is daarbij getest én goed bevonden: de deuren bleven dicht ondanks de felle accubrand en explosies binnenin de kluis! Daarmee is Batteryguard de eerste geteste accukluis.

Wil je meer weten over de Batteryguard accukluis? Neem dan contact op met onze specialisten.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?

Onze kluizenspecialisten adviseren je graag over onze Batteryguard accukasten.

Ook interessant:

 • 17 november 2023

  Is het gevaarlijk om een fiets accu op te laden?

  Nee, niet als je er zorgvuldig mee omgaat. Maar als een...

  Lees meer

 • 30 oktober 2023

  Voorkom brandgevaar bij fietsaccu’s: investeer in veiligheid

  Brandgevaar bij fietsaccu's is een groeiende zorg, vooral in de recreatiebranche...

  Lees meer

 • 8 september 2023

  Zijn lithium-ion batterijen gevaarlijk? Wat je moet weten over hoe je een beschadigde accu herkent

  We maken steeds meer gebruik van lithium-ion accu's. Ze zitten in...

  Lees meer

 • 17 augustus 2023

  Europese regels veilig opslaan lithium-ion accu’s bijna klaar

  Europese certificeringsinstantie ECB-S publiceert binnenkort richtlijnen voor veilige accukluizen Er zijn...

  Lees meer