17 juli 2023

Veilige opslag van accu’s: dringend behoefte aan PGS 37 regelgeving

Batteryguard accukast voor het veilig opladen van fietsaccu's

De opslag van e-bikeaccu’s roept veel vragen op bij ondernemers in verschillende sectoren. Hoe sla je deze lithium-ion accu’s veilig en verantwoord op? Waar vind je een betrouwbaar opbergsysteem? Er zijn al enige tijd regels in de maak, die zullen worden opgenomen in de PGS 37-richtlijnen, maar wat betekenen ze eigenlijk? En wat kun je als bedrijf nu al doen om de veiligheid te waarborgen? In deze blog beantwoorden we al je vragen over de PGS 37-richtlijnen.

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS)

Wat houden de PGS 37 richtlijnen in?

PGS, oftewel Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen, beschrijft de risico’s rondom brandveiligheid en de maatregelen die je als bedrijf daarvoor kunt nemen. Voor lithium-ion accu’s is PGS 37 belangrijk, de richtlijn voor het veilig opslaan van lithium-houdende energiedragers zoals de accu’s van e-bikes, scooters en gereedschappen.

PGS 37-1 en PGS 37-2: wat is het verschil?

PGS 37-1 gaat over de opslag van Energie Opslag Systemen (EOS), zoals buurtbatterijen, en PGS 37-2 betreft de opslag van lithium-ion accu’s voor e-bikes, scooters, choppers en gereedschappen. Deze richtlijnen zijn ingewikkeld en daarom nog niet af. Zolang PGS 37 niet definitief is, blijven de huidige PGS 15-richtlijnen van kracht. Deze verwijzen naar de Europese EN 14470-1 norm voor de opslag van licht ontvlambare stoffen en chemicaliën.

Waarom de huidige richtlijnen niet voldoen

De huidige normen zijn verouderd en bedoeld om chemicaliën te beschermen tegen brand die buiten de kast ontstaat. Lithium-ion accubranden ontstaan juist binnenin de kast. De kast moet dus bescherming bieden van binnen naar buiten. Accubranden zijn extreem fel en accu’s kunnen daarbij exploderen. Een kast die een accubrand moet kunnen weerstaan, moet dus aan heel andere eisen voldoen dan een chemicaliënkast.

Wat gebeurt er bij een accubrand in een PGS 37-kast?

Als een accu ontbrandt in een PGS 37-kast, kunnen de deuren opengaan door de explosie en kan de brand overslaan naar je pand. Veel chemicaliënkasten worden als veilige lithium-ion kasten verkocht, maar bieden schijnveiligheid!

Waarom Batteryguard accukasten wel veilig zijn

Batteryguard accukasten zijn gebaseerd op een kluisconstructie met stevig hang- en sluitwerk. Ze zijn getest met een exploderende accu in de kluis, en de kluisdeuren bleven daarbij dicht!

Batteryguard is een merk van Nauta Security, een kluizenproducent met meer dan 60 jaar ervaring. We zitten aan tafel met verzekeraars de brandweer en brancheorganisaties en staan aan de basis van de Europese lithium-ion werkgroep.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?

Onze kluizenspecialisten adviseren je graag over onze Batteryguard accukasten.

Ook interessant:

 • 17 november 2023

  Is het gevaarlijk om een fiets accu op te laden?

  Nee, niet als je er zorgvuldig mee omgaat. Maar als een...

  Lees meer

 • 30 oktober 2023

  Voorkom brandgevaar bij fietsaccu’s: investeer in veiligheid

  Brandgevaar bij fietsaccu's is een groeiende zorg, vooral in de recreatiebranche...

  Lees meer

 • 25 september 2023

  Lithium batterij brand | Nationale-Nederlanden aan het woord

  Lithium batterij branden hebben grote impact. Nationale-Nederlanden vertelt in deze blog...

  Lees meer

 • 8 september 2023

  Zijn lithium-ion batterijen gevaarlijk? Wat je moet weten over hoe je een beschadigde accu herkent

  We maken steeds meer gebruik van lithium-ion accu's. Ze zitten in...

  Lees meer