17 augustus 2023

Europese regels veilig opslaan lithium-ion accu’s bijna klaar

Europese regels veilig opslaan lithium-ion accu's bijna klaar

Europese certificeringsinstantie ECB-S publiceert binnenkort richtlijnen voor veilige accukluizen

Er zijn grote risico’s verbonden aan de opslag van lithium-ion accu’s. Batterijen kunnen tijdens het laden spontaan in brand vliegen en zelfs exploderen. Zo’n accubrand is heel gevaarlijk.

Verzekeraars adviseren daarom al langere tijd om accu’s van fietsen of gereedschappen veilig op te slaan. Maar wat is veilig? Dit wordt binnenkort duidelijk nu de Europese certificeringsinstantie voor kluizen ECB-S de Europese regels voor veilige accukluizen binnenkort publiceert.

Onveilige accukasten

Helaas worden er in de markt nog altijd accukasten aangeboden die stellen dat ze veilig zijn, maar die in de praktijk niet blijken te voldoen. Dit zijn EN 14470-1 chemicaliënkasten die gebruikt worden voor de opslag van verf en oplosmiddelen. Deze zijn ontworpen om de inhoud te beschermen tegen brand vanaf BUITEN de kast. Maar bij een accubrand ontstaat de brand juist binnen IN de kast. Als lithium-ion accu’s in zo’n kast in brand vliegen, komen de vlammen letterlijk aan alle kanten uit de kast!

Europese richtlijn voor fabrikanten van lithium-ion kluizen

Gelukkig komen er nu Europese regels aan die beschrijven hoe fabrikanten een goede, veilige lithium-ion kluis kunnen produceren. De afgelopen tijd zaten vertegenwoordigers van Europese testlaboratoria, certificeringsinstanties, verzekeraars en brancheorganisaties hiervoor in een werkgroep met elkaar om tafel.

Tijdens dit proces heeft het gerenommeerde testinstituut MPA in Dresden daadwerkelijk accukasten getest. De Batteryguard accukluis is ook getest én goed bevonden: de deuren bleven dicht ondanks de felle accubrand en explosies binnenin de kluis! Daarmee is Batteryguard de eerste geteste accukluis.

Wat is het verschil tussen PGS 37-2 en de nieuwe Europese richtlijnen van ECB-S?

PGS is een Nederlandse organisatie, ECB-S is een Europese instantie. Tijdens de ontwikkeling van deze Europese regels zijn accukasten daadwerkelijk getest en zijn deze bevindingen meegenomen voor het ontwikkelen van een standaard. PGS test geen kasten maar beschrijft risico’s en mogelijke gevolgen. Wil je meer weten over regelgeving rondom de opslag van lithium-ion accu’s? Lees dan verder in ons artikel over Regelgeving.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?

Onze kluizenspecialisten adviseren je graag over onze Batteryguard accukasten.

Ook interessant:

 • 17 november 2023

  Is het gevaarlijk om een fiets accu op te laden?

  Nee, niet als je er zorgvuldig mee omgaat. Maar als een...

  Lees meer

 • 30 oktober 2023

  Voorkom brandgevaar bij fietsaccu’s: investeer in veiligheid

  Brandgevaar bij fietsaccu's is een groeiende zorg, vooral in de recreatiebranche...

  Lees meer

 • 25 september 2023

  Lithium batterij brand | Nationale-Nederlanden aan het woord

  Lithium batterij branden hebben grote impact. Nationale-Nederlanden vertelt in deze blog...

  Lees meer

 • 8 september 2023

  Zijn lithium-ion batterijen gevaarlijk? Wat je moet weten over hoe je een beschadigde accu herkent

  We maken steeds meer gebruik van lithium-ion accu's. Ze zitten in...

  Lees meer