Accugereedschappen veilig opslaan

Gemeentes en bedrijven in de groenvoorziening kiezen steeds vaker voor elektrische gereedschappen voor het onderhouden van het groen om te blijven voldoen aan de eisen die opdrachtgevers stellen. Het gaat hier om bijvoorbeeld:

 • Bladblazers

 • Bosmaaiers

 • Heggenscharen

 • Kettingzagen

Dat is een mooie ontwikkeling, maar het gebruik van lithium-ion accu’s brengt ook grote risico’s met zich mee.

Wil je meer weten over de risico’s van accu-opslag?

In de groenvoorziening wordt veel gebruik gemaakt van accugereedschappen zoals bladblazers. Het is belangrijk om deze lithium-ion accu's in een accukast op te laden.

Bron: SRC TV

Toename van accubranden

Gemiddeld is er in Nederland een brand per dag die te herleiden is naar een lithium-ion accu. Je leest er steeds vaker over in de media.

Neem bijvoorbeeld een bedrijf in de groenvoorziening in Geldermalsen waar een elektrische maaimachine vlam vatte tijdens het opladen. Dit liep uiteindelijk met een sisser af omdat het brandalarm afging. De maaier stond op een aanhanger en kon zo naar buiten worden gereden.

Is het gebruik van lithium-ion accu’s gevaarlijk?

Op zich zijn lithium-ion accu’s niet gevaarlijk. Het is wel belangrijk dat je er zorgvuldig mee omgaat! Want heb je je accugereedschap een keer laten vallen, dan kan een accucel al beschadigd zijn. Als je vervolgens de accu aan de lader legt, kan hij extreem heet worden en in brand vliegen. Zo’n accubrand is enorm heftig en moeilijk te blussen. In het uiterste geval ontploft de accu en komen er veel giftige stoffen vrij.

Het probleem is dat je aan de buitenkant van een accu niet kan zien dat hij beschadigd is. En je weet ook niet altijd precies of een ander het accugereedschap heeft laten vallen.

Ook in de groenvoorziening berg je accugereedschappen in de werkplaatsen veilig op in de Batteryguard accukast.

Batteryguard accukast

Batteryguard accukast XL voor het veilig opladen van 16 of 20 fietsaccu's. Eerste geteste accukast

Accugereedschap veilig opladen in de Batteryguard accukast

Het is dus belangrijk om je accu’s altijd op te laden in een veilige omgeving om zo elk risico op een accubrand in je werkplaats of loods te voorkomen.

De Batteryguard accukast is speciaal ontwikkeld om de kracht van een accubrand en explosie te kunnen weerstaan. Dat betekent dat de deuren dicht blijven en de brand niet overslaat naar je pand. Bovendien heb je tijd genoeg om de brandweer te waarschuwen en kun je de brand gecontroleerd laten uitbranden in de kluis.

De voordelen op een rij:
 • Accubrand blijft in de kluis

 • Gevolgschade aan je pand blijft beperkt

 • Tijd genoeg om de brandweer te waarschuwen.

 • Je personeel loopt geen risico

Neem contact met ons op

Ben jij op zoek naar een oplossing voor het veilig opslaan en opladen van jouw accugereedschappen? Vul dan het formulier hieronder in en we nemen contact met je op!

Seefion is partner van Batteryguard

Richtlijnen en verzekeraars

Er wordt al jaren gewerkt aan richtlijnen voor het veilig opslaan van lithium-ion accu’s, maar die zijn nog niet gereed. Verzekeraars nemen daarom steeds vaker eigen richtlijnen op in hun polis over veilige accu-opslag. Bij polishouders dringen ze aan om accu’s altijd in een brandwerende accukluis op te laden en te bewaren.

Ga daarom in overleg met je verzekeraar. Beoordeel samen de risico’s in jouw situatie en maak een plan. Lees verder in ons artikel over Regelgeving.

Wil je meer weten over de richtlijnen? Ons team van lithium-ion specialisten staat je graag te woord!

Batteryguard accukast uitgevoerd met extra optie 400 volt krachtstroomaansluiting-regelgeving

Deze klanten kozen eerder al voor Batteryguard

 • Roompot vakantieparken

  Veilige accukluis voor e-bike en e-chopper accu's bij Roompot vakantieparken Roompot is de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, met meer dan 100 locaties verspreid over het land....

 • Camalot verhuur digitale camera’s

  High-end camera verhuur bij Camalot: de noodzaak van veilige accu-opslag Camalot verhuurt high-end digitale camera’s die worden gebruikt bij speelfilms, televisiedrama's, commercials of documentaires. Ze hebben een enorme...