Regelgeving rondom opslag lithium-ion accu’s

Het groeiende gevaar van lithium-ion accubranden, regelgeving noodzakelijk

Steeds vaker vliegen lithium-ion accu’s van bijvoorbeeld e-bikes of accugereedschappen tijdens het laden spontaan in brand, met intense branden, enorme rookontwikkeling en veel schade als gevolg.

Veilige accu-opslag is dus heel belangrijk, maar wat houdt dit precies in? Lithium-ion accu’s berg je veilig op in een kluis die een brand of explosie binnenin de kluis houdt. Lees verder in ons artikel over accubranden.

Verzekeraars stellen aanvullende eisen, Nationale-Nederlanden aan het woord

Er is nog geen officiële regelgeving voor de opslag van lithium-ion accu’s. Maar verzekeraars zien schadeposten veroorzaakt door lithium-ion accubranden wel steeds verder oplopen. Ze nemen daarom zelf richtlijnen op in hun polisvoorwaarden zoals het gebruik van een brandwerend opbergsysteem.

Risicodeskundige Bart van de Broek van Nationale-Nederlanden legt uit waarop je moet letten bij de aanschaf van zo’n lithium-ion accukluis

Opslag in chemicaliënkast: niet de veiligste optie

Al een paar jaar wordt er vanuit PGS (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) geschreven aan de nieuwe PGS 37-2 richtlijn voor het veilig opslaan van lithium-ion accu’s. Zolang die richtlijn nog niet af is, geldt voor accu-opslag de huidige EN 14470-1 norm. Deze norm is bedoeld voor de opslag van licht ontvlambare stoffen en chemicaliën zoals verf en oplosmiddelen, en is inmiddels verouderd. Lees verder over PGS 37 in onze uitgebreide blog.

Veel aanbieders van deze EN 14470-1 chemicaliënkasten stellen dat ze een accubrand en ontploffing in hun kast kunnen houden, maar dat is niet het geval!

Geen regelgeving, toch veilige accu-opslag

Er is dus nog geen officiële regelgeving voor de opslag van lithium-ion accu’s, maar daar wordt wel hard aan gewerkt. De Europese certificeringsinstantie voor kluizen ECB-S berichtte onlangs dat Europese regels voor veilige accukluizen binnenkort gepubliceerd worden in een zogenaamde VDMA-paper. Je leest hier meer over in onze blog Europese regels veilig opslaan lithium-ion accu’s bijna klaar.

Omdat regelgeving voor veilige opslag van lithium-ion accu’s nog ontbreekt, hebben wij het voortouw genomen en het gerenommeerde testinstituut MPA Dresden gevraagd de Batteryguard accukast te testen. Het resultaat hiervan zie je in de video hiernaast.

Wil je meer weten over hoe onze kluis is getest? Onze specialisten vertellen je er graag alles over.

“De Batteryguard accukast wordt aanbevolen door verzekeraars”

Regelgeving en verzekeringsbeleid

Inmiddels hebben verschillende verzekeraars hun goedkeuring gegeven aan de Batteryguard accukast en hebben wij deze kluis voor diverse grote projecten uitgeleverd.

  • Roompot vakantieparken

    Veilige accukluis voor e-bike en e-chopper accu's bij Roompot vakantieparken Roompot is de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, met meer dan 100 locaties verspreid over het land....

  • Bike Totaal Thijs Hendriks fietsenmaker

    Fietsenmaker slaat accu's veilig op in lithium-ion accukluis Vroeger stond de winkel vol met ‘gewone’ fietsen, nu is het merendeel van de fietsen elektrisch. De monteurs krijgen...

Voorbeeld van recente lithium-ion accubrand

Over (fiets)accu’s die spontaan ontbranden of zelfs exploderen lees je steeds vaker in de media. Naast grote schade aan het pand geeft dit ook overlast voor omwonenden.

Neem bijvoorbeeld de accubrand eerder dit jaar bij een boodschappenbezorger in Lelystad waar twee accu’s in een laadkast zijn ontbrandt. De brandweer moest tot twee maal toe uitrukken en omwonenden evacueren, de impact was enorm! De accu’s lagen opgeslagen in een EN 14470-1 accukast, maar toch ging het mis.

Tekortkomingen van de EN 14470-1 regelgeving

Een EN 14470-1 kast beschermt de inhoud van de kast tegen een brand van buitenaf, maar bij lithium-ion accu’s ontstaat er juist een brand binnenin de kast.

Als je accu’s opslaat in zo’n EN 14470-1 kast en een accu ontbrandt, slaan de vlammen aan alle kanten uit de kast en klappen de deuren open vanwege de druk die door de explosie vrijkomt. De gevolgschade is enorm! Bekijk hier maar wat er dan gebeurt.

EN 14470-1 kasten versus Batteryguard accukluis

EN 14470-1 chemicaliënkast Batteryguard accukluis
Accubrand breekt uit de kast Accubrand blijft binnenin de kluis 
Deuren klappen open Deuren blijven gesloten 
Kast aan buitenzijde heet Kast aan buitenzijde koel 
Giftige rookgassen komen vrij  Giftige rookgassen afgevoerd via rookgaskanaal 

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over regelgeving voor het veilig opslaan en opladen van lithium-ion accu’s? Vul dan het formulier hieronder in en we nemen contact met je op!

Team van experts bij Batteryguard: Jos Kools, Remy Rumondor, Koen Van Nylen, Kevin Buitenhuis en Hans Bonsel

Bekijk onze oplossing per branche

Vakantieparken

Fietsenmakers

Thuisbezorging

Groenvoorziening