Hoe Domino’s de accukluis gebruikt voor veiliger opladen in de thuisbezorgbranche

Bij Domino’s Pizza staat duurzaam ondernemen hoog op de agenda. De pizzakoeriers bezorgen uitsluitend met elektrische voertuigen, wat bijdraagt aan een groenere toekomst.

Het opladen van de lithium-accu’s van deze bezorgfietsen en -scooters was voorheen niet optimaal geregeld. Ze werden willekeurig opgeladen waar een stopcontact beschikbaar was. Tot op een dag dat er een accu spontaan vlam vatte in het filiaal in Houten. Met enorme gevolgen!

Ben jij ondernemer in de thuisbezorgbranche en wil je meer weten over hoe je fietsaccu’s veilig oplaadt?

Domino's Pizza laadt de accu's van de bezorgfietsen op in de Batteryguard accukluis

Bron: Omroep Houten

Impact van de accubrand bij Domino's Houten: Verwoesting, tijdelijke sluiting en verzekeringsclaims

Het filiaal in Houten werd volledig verwoest en moest bijna een jaar lang gesloten blijven. Niet alleen had deze accubrand impact op het Domino's filiaal, maar ook op de bewoners van de appartementen erboven die tijdelijk ergens anders moesten verblijven. Daarnaast kreeg de verzekeraar te maken met een aanzienlijke schadepost.

Veiligheid eerst bij Domino's Pizza: samenwerking met verzekeraars en Batteryguard voor veilige accu-opslag

Domino's sloeg vervolgens de handen ineen met verzekeraars en met ons als kluizenfabrikant om een duurzame oplossing te vinden voor het veilig opslaan en opladen van accu's. Samen met Domino's Nederland en enkele franchisenemers startten we een pilotproject voor winkels die voor de grootste uitdagingen stonden.

Een belangrijk doel was om alle accu's die voorheen overal rondslingerden, centraal op te bergen in brandwerende accukasten.

''Mocht er toch iets misgaan met een accu, dan heb ik alle vertrouwen in die kast.''

Nico Kruijt

Eigenaar Domino's Pizza Houten

Felle, oncontroleerbare accubrand die bijna niet te blussen is.

Verborgen gevaar: het herkennen van beschadigde lithium-ion accu's

Lithium-ion accu's zijn pas gevaarlijk wanneer ze beschadigd zijn. Dan kunnen ze niet alleen in brand vliegen, maar zelfs tot ontploffing komen.

Het lastige is dat je aan de buitenkant van zo'n accu niet kunt zien of hij defect en dus brandgevaarlijk is. Het is dus belangrijk om altijd zorgvuldig met een accu om te gaan.

Voor Domino's Pizza, waar ze met veel wisselend personeel werken, ontstaat hier een uitdaging. Hoe weet je nu zeker dat een bezorgfiets of de accu zelf gevallen en daardoor beschadigd is?

Veilige opslag van accu's met de Batteryguard: voldoe aan de eisen van verzekeraars

Omdat er nog geen specifieke regelgeving is voor de veilige opslag van accu's, hebben wij als fabrikant van gecertificeerde inbraak- en brandwerende kluizen onze expertise ingezet. We hebben de Batteryguard als brandveilige lithium-ion accukast ontwikkeld die voldoet aan de eisen van verzekeraars.

Wil je de Batteryguard in onze showroom bekijken? Plan dan een afspraak in voor persoonlijk advies.

Regelgeving voor het veilig opladen en opslaan van lithium-ion accu's
Fietsaccu's van bezorgfietsen veilig opladen in de Batteryguard accukluis

Domino's kiest voor Batteryguard accukluis

Met de Batteryguard accukluis bieden we een praktische en veilige oplossing voor het opslaan en opladen van accu's. De kluis voor Domino's is uitgerust met 16 stopcontacten waarin de originele laders van de accu's passen. Tijdens een bezorgdienst plaatst de medewerker de accu eenvoudig in de kluis om op te laden of haalt hij een volledig opgeladen accu eruit.

Brandveiligheid verzekerd: Domino's keuze voor een accukluis met ingebouwd brandblussysteem

Domino's heeft gekozen ervoor gekozen om de accukluis uit te rusten met het geïntegreerde brandblussysteem. Wanneer een accu in de kluis oververhit raakt en vlam vat tijdens het laden, wordt het blussysteem onmiddellijk geactiveerd en begint het koelen van de betreffende accu. Door deze koeling stopt de chemische kettingreactie in de accu, wat voorkomt dat de accu ontploft in de kluis. Dit is een preventieve maatregel die de veiligheid verhoogt.

Waarom de deuren van de accukluis altijd gesloten moeten zijn

Natuurlijk is het wel belangrijk dat bij het wisselen van de accu's altijd de deuren van de kluis gesloten worden. Dit zorgt ervoor dat eventuele brand of ontploffing binnen de kluis blijft en niet overslaat naar het pand.

Laat je de deuren toch openstaan, dan klinkt na twee minuten een luid alarm. Het alarm stopt pas wanneer de deuren weer gesloten worden. Een eenvoudige en effectieve manier om de veiligheid te waarborgen!

Batteryguard accukast XL voor het veilig opladen van 16 of 20 fietsaccu's. Eerste geteste accukast

Voordelen van de Batteryguard accukluis

  • Voorkomt dat de accu ontbrandt dankzij het automatische blussysteem

  • Houdt de brand binnenin de kluis

  • Beperkt het risico dat de kast bij ontploffing uit elkaar klapt

  • Voorkomt (rook)schade aan het pand

Neem contact met ons op

Ben jij ook op zoek naar een oplossing voor het veilig opslaan en opladen van jouw fietsaccu's? Onze specialisten geven je graag advies over de mogelijkheden.

Team van experts bij Batteryguard: Jos Kools, Remy Rumondor, Koen Van Nylen, Kevin Buitenhuis en Hans Bonsel

Bekijk onze oplossing per branche

Vakantieparken

Fietsenmakers

Thuisbezorging

Groenvoorziening